Kako pokrenuti napajanje od kompjutera?


Evo za one koji se bave računalima pa im treba dodatno napajanje zbog struje žednih komponenti, ili za nekog hobby majstora kojem treba istosmjerna struja za napravit nešto poput ražnja (napajanje od PC-a može pogoniti motor brisača koji se može modificirati da ga vrti) ili za nešto drugo. Svakako komentirajte ukoliko imate ideju što se sve može uraditi od PC napajanja. Ja u planu imam napraviti stol za ispitivanje.

Dakle za pokretanje napajanja koje je izvađeno iz računala je potrebno jedan pin premostiti sa minusom. Znači mostimo zeleni kabel na 20 ili 24 pinskom konektoru sa jednim od crnih.

Naravno već kad sam priložio šemu glavnog konektora koji se spaja na matičnu ploču, da priložim šemu i konektora koji se šteka u CD-rom (kao na slici) ili floppy uređaj (konektor manji od priloženog, no također ima 4 voda koji su istog napona kao i ovi što idu na cd-rom. Samo pazite na boju)

Kad smo sve naučili u teoriji, da vidimo kako to izgleda u praksi :


Premostili smo zeleni vod sa jednim od crnih... napajanje se pokrenulo čim smo napojni kabel priključili u struju...

I voltmetar je potvrdio da napajanje radi...
Jedna bliža slika da se vidi... 5 Volti :)Uskoro ću praviti ispitivački stol, ili ispitivačku kutiju od ovog napajanja... stoga budite tu negdje :)

Nema komentara:

Objavi komentar