Frižider ne hladi?




Poštovani čitatelji, surferi i ostali koji ćete kad-tad naići upravo na ovaj post. Prije svega vam želim jedan lijep pozdrav i dobrodošlicu na moj blog.

Aktivni kondenzator
Ljeto je, a vi ste ostali bez hladne pive? Imamo i za to riješenje... evo par savjeta što napraviti prije nego li zazovete majstora.

Prvo pogledati da li je kondenzator topao. On se nalazi na leđima u domačinskim frižiderima i izgleda kao na slici dolje. Kod profesionalnih uređaja će izgledati kao na slici desno i imati će ventilator koji vuče zrak iz njega prema kompresoru.


Pasivni kondenzator
Kod aktivnih zračnih kondenzatora, prašina i masnoća su najveći neprijatelji. Potrebno ga je redovito čistiti.

Potrebno ih je bar jednom godišnje temeljito očistit. Svako par godina preporučam preventivnu izmjenu motora ventilatora, jer u slučaju pregorijevanja, dolazi do kolapsa sustava, pregrijavanja kompresora i pregorjevanja istog što nije mal trošak.




Najčešći kvarovi i riješenja rashladne opreme :

1. Začepljenje zračnog kondenzatora te pregrijavanje sustava.
- Očistiti kondenzator četkom ili kistom, pokretima gore-dolje. Može se i oprati blagim alkalnim sredstvom uz obavezno ispiranje vodom i podmazivanjem primjerice WD-om da spriječimo oksidaciju.

2. Pregorijevanje ventilatora isparivača.
- Kvar koji se dogodi je većinom posljedica začepljenja kondenzatora, ali i zbog rada ventilatora u ekstremno toplim uvjetima. Ventilator uglavnom ispušta karakterističan zvuk koji serviser odmah po dolasku prepoznaje.

3. Ekstremni uvjeti, prevelika temperatura ili korištenje, ušteda energije
- Imamo frižder koji radi u prostoru od +30 stupnjeva, a zadana mu je temperatura +5, ili pak -20 kod dubinskih. Uzmite u obzir da se rashladni uređaji doslovno bore za svaki stupanj. Samim podešavanjem temperature na stupanj-dva veću(znaći prema plusu) - uštediti ćete struju, poštediti kompresor uređaja nepotrebnom naporu, a i temperatura okoline će biti manja. Otvaranje vrata svedite na najmanju moguću mjeru da spriječite vlagu na isparivaču, odnosno nakon nekoliko sati led na isparivaču koji će onemogućiti pravilno strujanje zraka.

4. Postignuta je zadana temperatura na display-u, a u hladnjaku nije dovoljno hladno?
- Da li je strujanje zraka u hladnjaku moguće, da li je brtva vrata dobra i ne propušta vlagu unutar kabineta? Ovo je također simptom zaleđenog isparivača, njene krive pozicije ili neispravnosti sonde ili regulatora.

5. Pregorijevanje kompresora.
- Mislite da je kompresor otišao u vječna lovišta? Na njemu imate tri cijevi. Jednu ćemo nazvati slijepim crijevom - to je servisni priključak i ne vodi nikamo. Druga je uska i vrela, treća sobne temperature ili blago pothlađena. Kompresor dok radi je mlak do vreo i zuji. Znači ako kompresor ne zuji, uska cijev nije vrela - kompresor ne radi.

6. Hladnjak ispustio plin/freon
- Majstore, napuni mi frižider... da, da... to je prvo što ćete primjetiti kad se krenete baviti frigo zanatom. Svi misle sad će majstor prikopčati onu bocu, nalit kilo, dva i ide dalje... realnost je totalno drugačija. Ispuštanje freona je rijedak kvar, ali daleko najteži za riješiti. Kako ćemo znati da u hladnjaku nema freona? Jednostavno. Kompresor zuji, vreo je... a ova druga uska i vrela cijev i nije baš tako vrela, a kondenzator je sobne temperature. Unutar frižidera isparivač je djelomično hladan, ali se pojavljuje led na jednom dijelu - tamo gdje dolazi do isparavanja freona.

7. Začepljenje sistema prilikom nepravilnog nošenja frižidera.
- Jako čest kvar, no uglavnom ga otklanja garancija jer kad se jednom frižider stavi na svoje mjesto, ne ide nikamo dok radi. Kad frižider radi, otvorite vrata i inače se čuje šištanje unutra... nešto poput "sssssssssss" , to je dobar znak i upućuje na to da je sistem ispravan - protočan i da kompresor radi. Ako ne čujete ništa kad otvorite vrata, a kompresor je vreo, kondenzator hladan, isparivač sobne temperature - u pitanju je začepljenje sistema.

8. Svi ostali kvarovi.
- Kao što su kvar termostata, instalacije itd.

Nadam se da sam pomogao, ako imate pitanja samo dajte... :)


Broj komentara: 17:

  1. Frizider mi radi ali nehladi unutra se cuje kao da voda protice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, moguće je da nedostaje rashladnog medija. LP

      Izbriši
    2. Kompresor radi 10 sekundi i ugasi se

      Izbriši
  2. pozdrav
    imam problem sa svojim kombiniranim hladnjakom. radi se o blomberg mdnd 1880, ima jedan kompresor.. gore je ledenica, dolje hladnjak.. svaki ima svoj zasebni termostat i namjestanje temperature.. ledenica radi ok ali hladnjak ne radi... ne mogu nikako shvatiti na kojem princimu radi donji hladnjak... molim moze li pomoc? ventilatori i u ledenici i u hladnjaku rade ..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, ne znam za navedeni hladnjak, no mogu biti dvije opcije :

      1. termostat koji otvara klapnu i pali ventilator koji zrakom iz ledenice hladi hladnjak
      2. kombinirani hladnjak sa dva isparivača

      kod prvog slučaja moguće je da je neka od komponenti neispravna, dok kod drugog je moguće da nedostaje rashladnog medija kako je ledenica prva u rashladnom krugu. Nedostatak rashladnog medija se može utvrditi tako da je vidljiva veća količina leda na početku isparivača. LP

      Izbriši
    2. hvala na odgovoru ali na zalost ne mogu na njemu nigdje vidjeti tunel od ledenice prema hladnjaku (iznutra ga nema, a vanjske obloge, stranice ne mogu skinuti) tako da ne vidim gdje bi mogla biti klapna..

      Izbriši
  3. Imam LG frizider star 20 tak godina super radio bio iskljucen godinu dana i kad sam ga ukljucio radi kompresor topal cijev vruca a cijev isparivaca onako hladna rade ventilatori u zamrzivacu ali nema hladnog zrakA i nemoze dao ohladi bez obzira na koji polozaj stavim oba termostata.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav, bosch hladnjak stat par godina, kompresor je već jednom mijenjan dok je bio pod garancijom.
    Pojavio se zvuk kao klikanje u kompresoru(ili u dijelu električne sklopke na njemu) te se više ne pali.kompresor je sinoc bio jako vruc pa sam ga isključio po noći a jutros se isti zvuk pojavio kad sam ga uključio ali kompresor se ne uključuje i ne grije naravno..

    OdgovoriIzbriši
  5. Frizider ne ledi ni u komori a niti dole samo zuji

    OdgovoriIzbriši
  6. Lp imam feizider kombinovani rex sve je ok bilo radio medjutim bio je iskljucen 10 dana kada smo dosli kuci upalili radio je normalno i odjesnom nakon par dana samo je odledio se i nikako ne ledi motor radi ali kao da stenje. Ugasio ga iz struje otvorio na motoeu gdje kablovi dosju sve lemove zice pregled sve je ok. Upalkm ga ponovo poce motor raditi normalno ali nikako ne hladi ne ledi. Hvala unaprijed na odgovorima

    OdgovoriIzbriši
  7. Imam kombinovanifriz. gore komora radi ali dole prestao jednostavno ne hladi.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav. Kako rijesiti problem ako je zacepljen sistem

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam indesit frizider dole je ledenica sa 4 ladice a gore normalni dio di je regulator hladenja .ledenica dobro radi ali gornji dio cas hladi cas ne.u cemu je problem hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozz zanima me u mene frizider je samsungov nekad prestane da radi kad ga iskljucim iz struje i ponovo ukljucim pocne radit al ne dugo jedno sat dva zanima me sta bih moglo bit znaci odjedamput stane neradi necuje se nikako al kad ga iskljucim iz struje pa ukljucim ponovo se cuje da radi

    OdgovoriIzbriši
  11. Poz.frizider očito da nije u funkciji svjetlo radi ali zujanje se necuje.Pre dva dana sam ga smanjio na srednje hladjenje na tockicu i od tad kao da vise nije ni radio s tim da kad je ukljucen se cuje povremeno dal bimetal da čvakne i sad hocu da ga nosim negdje na popravak pa me zanima sta li bi moglo biti.TNX

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav..imam girenje frižider...samo zuji..neisključuje se..a niti ne hladi...

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav! Hladnjak bruji, ali ne hladi. Po zvuku se čini da radi, no zamrzivač i hladnjak ne hlade i tope se polagano. Zadnjih dana u kući se čuo čudan zvuk, kao neko cviljenje lagano i kratko. Ne znam može li biti vezano za hladnjak

    OdgovoriIzbriši