Pregrijava vam se računalo? Očistite ga od prašine!

Pregrijavanje računala se manifestira kao zamrzavanje ili restartavanje operativnog sustava. Ponekad računalo na uspije niti učitat operativni sustav. No pitanje je, što uraditi da do tog ne dođe (ako već nije) ?

Prvo morate otvoriti kučište na način da mu pristupite sa stražnje strane i odvijete dva šarafa koja drže lijevu stranu poklopca ukoliko kučište gledate sa prednje strane. Na slici je prikazan gornji šaraf. Nakon odvijanja ova dva šarafa lijevu oplatu samo povučete prema natrag i prema sebi i kučište je otvoreno! :)

Tri najosjetljivije komponente na temperaturu su redom : procesor, grafička, napajanje. Sve tri komponente u večini slučajeva imaju aktivno hlađenje (aktivno hlađenje se zove svako hlađenje koje se prisilno hladi, primjerice ventilatorom) samim time nakupljaju više prašine na hladnjak od ostalih komponenti kao što je npr. hard disk.

Savjetujem čišćenje računala provoditi vani, na otvorenom prostoru i to komprimiranim zrakom. Znači da zrakom ispuštete svaku od navedenih komponenti. Pritom držite ventilatore tokom ispuhivanja, jer ukoliko se vrte proizvode struju te samim time mogu spaliti čipove. Ja još nisam imao takvo iskustvo, da je išta izgorilo zbog ispuhivanja bez držanja ventilatora, no ipak...

Elektricitet : Prije dodirivanja komponenti unutar računala, pametno je osloboditi se statičkog elektriciteta dodirom na uzemljenje unutar utičnice ili na neko drugo metalno tj. uzemljeno trošilo. Ukoliko često radite sa elektroničkim komponentama, raspitajte se za narukvicu koju stavite oko ruke te povežete na uzemljenje...

Nema komentara:

Objavi komentar