Podešavanje plamena


Neispravan plamen
koji crni lonce
Savršen plamen
Podešavanje plamena na plinskom štednjaku - špaheru i općenito na plinskim trošilima kao što su roštilji, bojleri, plinski frižideri...

Uvod...

Plinski štednjaci imaju mali broj sastavnih elemenata koji mogu besprijekorno raditi više godina bez posebnih intervencija. U osnovi to su jednostavni uređaji, međutim tokom korištenja mogu nastati uobičajene smetnje, a to su...Nepravilno izgaranje plamena - žut plamen, gori kao svijeća ili oganj. Znak je nedostatka zraka za sagorijevanje, najčešće zbog nečistoće ili neispravno podešene regulacije zraka. Isto tako može biti zbog krive dizne. U ovom slučaju štednjak crni lonce. Moguće je i da je dizna na štednjaku za gradski plin koji je inače manjeg pritiska nego onaj iz boce, te dolazi zbog prevelikog ubrizgavanja plina. U tom slučaju treba zatražiti diznu za veći pritisak od 30-50mbar


Plamen u radu mora biti stabilan i bez žutih vršaka. A plamičci izgarati sa vidljivim plavim jezgrama. Samo tad se iskorištava nazivna snaga plamenika uz minimalni utrošak plina i s najmanje štetnih sastojaka pri sagorijevanju.

Ukoliko nije tako, treba podesiti zrak na plameniku koje se obavlja popuštanjem vijka i regulacijom čahure unutar cijevi za mješanje u plameniku. Čahura se podešava i fiksira u položaju s kojim se postiže najbolji rezultat izgaranja.

Podešavanje malog plamena se vrši okretanjem malog vijka s prednje strane plinskog ventila, a da se plamenik pri smanjenju ne gasi. Za pristup inače treba dizati gumb ili zaštitnu lamu.

Nema komentara:

Objavi komentar