Kako ispravno nositi hladnjak?

Kupili ste novi hladnjak, čuli ste priču kao ostavite ga 1h da leži pa ga uključite... pitate se zašto i da li je to ispravno? Evo odgovora...

Gledajmo sliku lijevo. Unutar agregata postoji ulje koje nesmije izaći iz njega. Ako slučajno ulje ode u usisnu cijev - najmanji problem. Kako kompresor radi usisat će ga natrag. No ako ode u kondenzator, i to veća količina da je sušionik ne može zadržati, završava u kapilarnoj cijevi koja je manjeg promjera od ušice igle i začepit će je jer je ulje velike gustoće.

Najbolje bi bilo kad kupite frižider da ga nosite uspravno, eventualno pod nagibom do 45 stupnjeva. Ali tko vam može garantirati da je frižider ispravno došao do mjesta gdje ste ga preuzeli? Baš nitko...




Vjerovali ili ne, hladnjak odmah po kupovini možete uključiti u struju. Bez onih 1 sata čekanja da se nešto slegne ako ste ga ispravno nosili. To čekanje od 1h se preporuča u slučaju da je hladnjak naginjan na krivu stranu te da je ulje ušlo u tlačnu cijev, pa dok se vrati natrag u kompresor. Šansa da se vrati ulje na svoje mjesto i da sve prođe bez ikakvih problema je veoma mala ako je hladnjak bio u skladištu položen na bok da je tlačna cijev kompresora bila dolje.



Kad gledamo kompresor sa gornje strane, primjećujemo tri cijevi koje idu iz njega. Najbolje je da su one prilikom naginjanja frižidera prema gore. Znači kompresor sa slike ćemo naginjati prema nama, znači crvena strijelica, broj 1. Inače je to tako kad naginjemo hladnjak tako da nam vrata budu prema dolje.

Alternativa je naginjanje frižidera sa slike na desnu stranu - zelena strijelica, broj 2, tako da cijev što je sama bude prema dolje, a dvije preostale prema gore. Ta cijev koja je sama je zapravo usisna cijev koja će po paljenju frižidera povući svo ulje natrag u kompresor. Ove druge dvije cijevi sa lijeve strane, gornja je isto usisna, a donja uska cijev je tlačna. U donju usku cijev NIKAKO nesmije ući ulje iz kompresora. Velika vjerojatnost je da se dogodi začepljenje sistema, a to se karakterizira na sljedeći način :

Simptomi začepljenja sistema hladnjaka zbog neispravnog transporta :

Kompresor je vreo i izbacuje mu termička zaštita. Tlačna cijev nije vrela (opipajte je nekih 10-20cm od kompresora, jer bakar dobro provodi toplinu pa će neposredno na kompresoru biti vrela) , isparivač nije hladan i kad se sluša unutar hladnjaka ne čuje se karakterističan "sssssssssssss" zvuk koji upućuje na prohodnost sistema - ekspandiranje freona.

Kako postupati u tom slučaju? Odmah ugasite frižider iz struje i pozovite servisera / reklamirajte uređaj.

Nema komentara:

Objavi komentar