Perilica za rublje ne izbacuje vodu

Da li postoji gora stvar od neočekivanog kvara na perilici? Perilica je puna mokrog rublja, osjećamo se potpuno bespomoćni, palimo Google i kucamo "Perilica za rublje ne izbacuje vodu", te završimo baš ovdje... srećom na pravom ste mjestu! Prije bilo kakvih samostalnih zahvata pročitajte cijeli tekst. Sve navedeno radite na vlastitu odgovornost!

Postoji više načina odakle da krenemo, no početi ćemo od pražnjenja vode iz bubnja u nadi da će perilica automatski nastaviti sa centrifugom... jednostavno probajte odvodnu cijev spustiti na pod i provjerite da li će voda krenuti iz bubnja. Čim nivostat perilice osjeti spuštanje razine vode, perilica bi trebala nastaviti sa centrifugom. Ovdje također pomažu trikovi puhni u cijev ako je začepljena... :)

Sad da vam objasnim na koji način perilica izbacuje vodu, odnosno koje su to komponente u kojima može nastati kvar :

1. Cijev koja povezuje bubanj sa kučištem pumpe izbacivanja - u ovoj cijevi se najčešće mogu pronaći kovanice, koje blokiraju prolaz vodi iz bubnja prema pumpi. U ovoj cijevi se može nalaziti plastična loptica, nalik ping-pong loptici, ona nije ovdje zalutala već joj je tu mjesto. Iz iskustva mogu reći da kovanica od jedne kune u većini perilica završi u samom filteru, kovanica od dvije kune se manifestira kao perilica nekad želi izbaciti vodu, a nekad ne... dok kovanica od pet kuna totalno blokira prolaz vode. Naravno, to sve ovisi o proizvođaču perilice, no kod starijih Gorenje perilica je to tako. Osim kovanica u ovoj cijevi možete pronaći ukosnice, čarape i ostale veće predmete koji nisu uspjeli proći mimo lopticu ili su previše široki da prođu u filter. Da bi bili sigurni da je ova cijev začepljena, dok je perilica puna vode otvorite i izvadite filter. Ako voda polagano izlazi ili uopće ne izlazi, ova cijev je definitivno problem. Kod demontaže cijevi, ona se odvaja od kučišta pumpe, nikako je nemojte odvajati od bubnja ako je lijepljena!

Askoll pumpa izbacivanja vode
2. Kučište pumpe, pumpa, filter pumpe - ovaj sklop je zadužen za stvaranje pritiska za izbacivanje vode iz bubnja i bitno mu je osigurati što veći protok redovitim čišćenjem filtera. Ovaj sklop se nalazi u samom dnu mašine i povezan je sa cijevi koja povezuje bubanj sa kučištem pumpe, kao i odvodnom cijevi (onu koju vidimo da izlazi iz perilice). Također iz njega mogu izlaziti cijevi za kontrolu nivoa vode. Kvarovi koji se mogu dogoditi su da blokira pumpa izbacivanja. Kad otvorite kučište filtera pumpe i izvadite filter, ako pogledate natrag vidjet ćete osovinu sa četiri krilca, to što vidite su krilca od pumpe izbacivanja vode, probajte ih zavrtiti... tokom okretanja se osjete polovi kao na magnetu, to je normalno. Također možete provjeriti ispravnost pumpe ako je ne čujete tako što ćete zatvoriti dovod vode i staviti perilicu na izbacivanje vode te gledati da li se krilca vrte. Pumpa izbacivanja ima karakterističan zvuk koji vjerujem mnogi od vas već znaju...

3. Odvodna cijev - rijetko se događa da se začepi, a to možete testirati tako da otvorite čep filtera pumpe i u kraj cijevi probate uliti vodu. Kroz kučište filtera bi trebala početi izlaziti voda.

4. Nepovratni ventil u zidu - to je čest kvar, da problem uopće ne bude u samoj perilici već u zidu. Mnoge perilice u modernim banjama su priključene na zidne odvode koji imaju nepovratni ventil koji se zna začepiti ukoliko se ne čiste. To je lako testirati na način da ćemo odvodnu cijev skinuti sa nepovratnog ventila i ubaciti je u kadu, te upaliti izbacivanje vode. Nepovratni ventili se čiste tako da se odviju, očisti im se kugica itd.

To bi bila lista najčešćih kvarova, sad bi molio da ukoliko ste se odlučili raditi nešto na perilici da obratite pažnju na to da je isključena iz utičnice. Prilikom naginjanja perilice na bok obavezno pazite da posudica deterdženta bude bliže tlu jer će iz nje uvijek izaći par kapi, a ako nagnete na krivu stranu može otići po programatoru. 

Cijena Askoll pumpe nije velika, do stotinjak kuna, a nju koristi u današnje vrijeme 90% proizvođača. Prilikom zamjene provjerite da li na nju ide konektor sa dvije žice ili dvije žice sa stopicama, sasvim je svejedno, no kod "kupovnih" pumpi izbacivanja to najčešće budu dvije stopice. Nije problem, samo je potrebno kupiti dvije stopice, a stisnuti ih možete i kliještima ako ste dovoljno pažljivi. Obavezno provjerite da li se spoj u stopici čvrsto drži nakon stiskanja. Smijer žica nije bitan.

Ako sam vam pomogao ostavite vaše mišljenje, ako imate pitanje slobodno pitajte i hvala na čitanju!

Nema komentara:

Objavi komentar